Niektórzy szefowie kuchni spędzą całą swoją karierę w kuchni, pracując ich drogę w górę szeregów lub ostatecznie rozpoczynając własną jadłodajnię. Tymczasem inni absolwenci kulinarni mogą chcieć nadal gotować, ale zrobić to poza tradycyjną kuchnią. Jednym ze sposobów na zrobienie tego jest założenie własnej firmy cateringowej.
To, że doskonale radzisz sobie z gotowaniem, niekoniecznie oznacza, że tak łatwo będzie Ci poradzić sobie z cateringiem. Dlatego sugerujemy, aby wszyscy przyszli właściciele firm cateringowych zdobyli doświadczenie przed rozpoczęciem własnej działalności. Pracując przez krótki czas dla kogoś innego, możesz sprawdzić, w czym jesteś najlepszy, a w czym możesz potrzebować dodatkowej pomocy.
Efektywny catering to nie tylko dostarczanie najlepszych dań w odpowiednim czasie. Firmy cateringowe muszą również radzić sobie z terminami związanymi z zamawianiem składników, upewnianiem się, że zarezerwowali wystarczającą liczbę personelu obsługującego oraz z rozliczeniami. Dotrzymywanie terminów ma kluczowe znaczenie, gdy jesteś centralnym punktem czyjegoś przyjęcia urodzinowego lub imprezy firmowej.
Jak wspomniano powyżej, w Polsce istnieje sporo firm cateringowych, z których wiele konkuruje bezpośrednio o te same przyjęcia i wydarzenia. Aby odnieść sukces, wszystkie firmy cateringowe muszą skutecznie zrozumieć swój indywidualny rynek. Ciekawym pomysłem na żywność jest eko opakowanie, aby wyróżnić się na tle konkurencji. Zadaj sobie pytanie: Kim są twoi bezpośredni konkurenci? Jakie rodzaje potraw serwują? Jak długo każda z firm działa w branży? W jakich wydarzeniach specjalizują się te firmy, takich jak przyjęcia rocznicowe?