Opinie na temat wyższości frytkownicy a tradycyjnych sposobów smażenia są mocno podzielone i to w miarę równomiernie: pół na pół. Z pewnością wszędzie tam, gdzie preferuje się przede wszystkim potrawy smażone w głębokim tłuszczu zakup frytkownicy jest w pełni uzasadniony. Z pewnością, dla rodzin, które swoje obiady gotują na parze lub pieką bez tłuszczu w piekarniku, frytkownice nie miałyby uzasadnienia, ale w rodzinach, gdzie kocha się frytki, rybę czy w taki sposób smażone mięso, bo przecież frytkownica nie służy wyłącznie do przygotowania frytek, frytkownice mają głębokie uzasadnienie.
Frytkownice są zdecydowanie dla osób preferujących smażone potrawy. Dla miłośników frytek, ryby, kurczaka, ale i pierogów czy bananów smażonych w ten właśnie sposób. Frytkownica gastronomiczna to narzędzie dla eksperymentatorów w kuchni, osób nie obawiających się nowych smaków i doświadczeń. Dlatego, jeżeli już decydujemy się na zakup frytkownicy powinno to być naczynie z funkcją pieczenia. Inną opcją są frytkownice beztłuszczowe.
Potrawy smażone we frytkownicy są smaczne, chrupiące i pełne smaku, a to właśnie za sprawą tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Poza tym smażenie w głębokim tłuszczu, od razu bardzo gorącym, chroni potrawy przed wnikaniem tłuszczu do jej wnętrza. Po usmażeniu gotowy produkt trzeba przełożyć na papier, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Niewątpliwie jakakolwiek technika smażenia na tłuszczu będzie o wiele bardziej kaloryczna niż gotowanie choćby na parze, jednak umiejętne stosowanie frytkownicy i gotowanie w głębokim tłuszczu przynosi urozmaicenie posiłków i radość jedzenia.
Artykuł napisany we współpracy z INTERIOR GASTRO – sklep oferujący urządzenia chłodnicze i grzewcze oraz meble gastronomiczne (sprawdź: stół gastronomiczny).