Mleko jest jedynym rodzajem pokarmu spożywanym przez niemowlęta do 6. miesiąca życia. Niezwykle istotne zatem jest, aby zawierało ono wszystkie substancje, niezbędne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu, a także, aby jego spożycie nie powodowało nieprzyjemnych skutków ubocznych.
Mleko matki zawiera kompozycję wszystkich potrzebnych dla rozwoju maluszka składników w idealnych dla niego proporcjach. Jednakże w sytuacji, gdy z różnych powodów karmienie piersią nie jest możliwe, należy wybrać mleko w proszku dla niemowląt o jak najbardziej zbliżonych właściwościach. Najlepiej, gdy w jego składzie znajdują się poniższe substancje, zapewniające prawidłowy rozwój dziecka:
– DHA – stanowi główny budulec centralnego układu nerwowego, przyczynia się do prawidłowego rozwoju narządów mowy i wzroku
– ARA – zapewnia prawidłowy rozwój somatyczny oraz odpowiednią pigmentację skóry
– GOS i FOS – to błonnik pokarmowy mający za zadanie usprawnienie perystaltyki jelit, regulację wypróżnień i zapobieganie zaparciom
Poza zawartością wyżej wymienionych składników, warto również zwrócić uwagę na wodę, w której proszek jest rozrabiany. Najlepszym wyborem będzie ta średnio zmineralizowana. Nie należy także często zmieniać danego rodzaju mleka, gdyż może to spowodować problemy trawienne u niemowlaka. Niewskazane jest również przygotowywanie zbyt rozcieńczonego lub za bardzo gęstego pokarmu.