Prowadzenie restauracji jest nierozerwalnie związane z licznymi obowiązkami o charakterze organizacyjnym. Jednym z nich jest stworzenie wystarczająco atrakcyjnego menu, które pełni przede wszystkim rolę informacyjną, będąc przy tym swoistą wizytówką lokalu. Zapoznaje bowiem klientów z poszczególnymi daniami, ich cenami, a nierzadko też dokładnymi zdjęciami. Przy projektowaniu karty menu trzeba koniecznie zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów, tak aby skutecznie zachęcała do skorzystania z oferty.
Karta menu dla restauracji musi być w pierwszej kolejności zwięzła i dosyć konkretna. Rozwodzenie się nad mało istotnymi kwestiami nadmiernie komplikuje przekaz, zniechęcają klientów do czytania. Istotne jest, aby wszystkie pozycje zostały równomiernie rozmieszczone na planszy i przyporządkowane do określonych kategorii – np. dania mięsne, dania wegetariańskie, zupy, przystawki, napoje chłodzące, alkohole. Ponadto zaleca się zadbanie o spójność całej kompozycji, polegającą na tym, że potrawy powinny pasować do ogólnego profilu lokalu. Jeśli zatem specjalizuje się on w kuchni włoskiej, to umieszczanie w karcie menu sushi czy bigosu jest kiepskim pomysłem, bo może spowodować chaos wśród gości. Duże znaczenie ma również aktualność jadłospisu, czyli łatwa dostępność dań, a także estetyka wykonania samej karty (wysokie walory wizualne). W tym ostatnim przypadku chodzi w szczególności o poręczny wymiar, przyjemną dla oka czcionkę i kolorystykę kompatybilną z wystrojem restauracji. Warto się tutaj kierować pewnym swoistym wyczuciem artystycznym.