W zależności od charakteru danego przedsiębiorstwa, praca piekarza wygląda nieco inaczej. Jednak bez względu na rodzaj działalności, w przygotowywaniu wypieków ogromnie pomagają profesjonalne maszyny piekarskie, które znacznie usprawniają codzienną pracę. Na pierwszym etapie produkcji pieczywa używa się młynków, dozowników, walcarek i wydzielarek do ciasta, a także różnych specyficznych urządzeń przeznaczonych do konkretnych wypieków. Piekarz, który zajmuje się słodkimi wyrobami, posługuje się na przykład rogalikarką albo smażalnikiem do pączków. Obecnie praca piekarzy jest znacznie ułatwiona dzięki kompleksowym urządzeniom, które pozwalają na szybsze i efektywniejsze produkowanie pieczywa.
W końcowej fazie produkcyjnej piekarz lub inny pracownik zazwyczaj kroi i pakuje upieczone wcześniej bochenki. Pokrojenie setek, a nawet tysięcy chlebów w ciągu dnia jest możliwe dzięki nowoczesnym krajalnicom, które znajdują się zarówno w średnich, jak i dużych przedsiębiorstwach. W nieco mniejszych zakładach rzemieślniczych, a także w punktach sprzedaży pieczywa najlepiej sprawdzają się krajalnice półautomatyczne. Wysokiej jakości modele nadają się do krojenia różnych gatunków chleba i są lekkie w obsłudze. Używanie krajalnicy nie wymaga dużej siły fizycznej, przez co nie jest męczące dla dłoni. Pokrojone bochenki trafiają później do pakowarki lub też są pakowane ręcznie. Wiele krajalnic umożliwia doposażenie urządzenia w pakowarkę albo rozdmuchiwacz do worków, które potem posłużą do zapakowania chleba.