Samochód dostawczy, który jest wyposażony w nadwozie chłodnicze pozwala na bezpieczny transport mrożonej żywności do sklepów spożywczych czy lokali gastronomicznych. Powierzchnia obejmuje dwuskrzydłowe drzwi, które znajdują się w tylnej części pojazdu, gdzie jest odpowiednio niska temperatura. Oferowane przedsiębiorcom chłodnie, izotermy oraz mroźnie gwarantują jej pułap dopasowany do konkretnego ładunku. W ten sposób można transportować nie tylko mięso, ryby, ale również warzywa, owoce czy nabiał. Dzięki odpowiednim warunkom termicznym produkty docierają świeże do odbiorcy.
Izotermiczny środek transportu charakteryzuje się specyficznym rodzajem nadwozia (ściany, podłoga, dach i drzwi) które wykonane jest z tworzyw termoizolacyjnych, dzięki czemu wymiana ciepła pomiędzy wnętrzem nadwozia a jego otoczeniem jest minimalna. Można wyróżnić dwa jego rodzaje, biorąc pod uwagę typ izolacji cieplnej opisany wartością globalnego współczynnika przenikania ciepła k [W/(mK)]: N, czyli z izolacją normalną, gdzie k = 0,7 W/(mK) oraz IR z izolacją wzmocnioną. Pojazdy znajdują zastosowanie w transporcie produktów spożywczych wymagających chłodzenia lub mrożenia.