W każdej kuchni, nie tylko tej profesjonalnej do przygotowywania różnego rodzaju potraw wykorzystuje się noże. Przed zakupem warto zastanowić się, jakie konkretne modele będą nam najbardziej przydatne. Niezwykle istotna jest także odpowiednia ich pielęgnacja, dzięki czemu będą one zawsze ostre i posłużą nam przez długi czas.
Trzeba przede wszystkim pamiętać o tym, że nie zaleca się mycia noży w zmywarce. Silne detergenty oraz wysoka temperatura, jaka w niej panuje może negatywnie wpłynąć na ich kondycję. Uszkodzeniu może ulec nie tylko ostrze, ale także rękojeść. Przebywanie zbyt długo w wilgotnym środowisku może spowodować pojawienie się rdzy. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest mycie noży pod bieżącą wodą za pomocą płynu do naczyń oraz miękkiej gąbki. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której na ostrzu mogłyby pojawić się zarysowania. Trzeba pamiętać również o tym, aby zaraz po umyciu dokładnie je osuszyć. Jeśli kroimy cytrusy najlepiej od razu umyć nóż, aby zawarte w nich kwasy nie wchodziły w reakcję z ostrzem. Noże muszą być także właściwie przechowywane. Zdecydowanie odradza się trzymanie ich w szufladzie wraz z innymi akcesoriami, ponieważ może to spowodować zniszczenie ostrza. Najlepiej jest kupić specjalny stojak, z którego zdecydowanie łatwiej będzie je wyciągać. Konieczne jest także regularne ostrzenie noży. W tym celu trzeba zaopatrzyć się w automatyczną lub ręczną ostrzałkę, którą znaleźć można na stronie https://profesjonalne-noze.pl/pl/c/Ostrzalki-i-stalki/53.