Jagody wykazują ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dobroczynny wpływ składników odżywczych w nich zawartych pozytywnie wpływa między innymi na wzrok, odporność, a także na problemy związane z biegunkami i zaparciami.
Jagody wykazują działanie antyoksydacyjne, chronią przed wolnymi rodnikami i pomagają zachować zdrowie i młody wygląd przez długi czas. Owoce te wpływają także pozytywnie na pamięć – co zostało udowodnione podczas badań przeprowadzanych wśród osób w podeszłym wieku. Jagody są także idealne dla osób stosujących aktualnie dietę – szczególnie w celu zmniejszenia masy ciała. Sprawdzają się także jako superfoods wśród cierpiących na insulinooporność i cukrzycę, ponieważ charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. 100 gram jagód to zaledwie 50 kcal, dlatego też są dobrym dodatkiem dla osób na diecie ubogokalorycznej.
Duża ilość witamin i składników mineralnych takich jak: witamina B1, witamina C, witamina K, mangan czy garbniki, a także duża zawartość błonnika przyczyniają się do pozytywnego wpływu tych niewielkich owoców na ogólny stan naszego zdrowia. Jagody wpływają pozytywnie na wzrok dzięki zawartości luteiny. Zawierają także cenny resweratrol – związek należący do grupy polifenoli, który pozytywnie wpływa na układ krążenia i zmniejszenie „złego” cholesterolu LDL. Choć sezon na jagody trwa bardzo krótko, to warto uzupełnić zapasy jagód na cały rok. Mrożone jagody dostępne na stronie: https://danex.pl/produkty/mrozona-jagoda/, mają takie same właściwości jak te świeże, zerwane prosto z krzaczka, a ich dobroczynnych właściwości nie warto ograniczać tylko do sezonu, w którym je zbieramy.