Barwniki spożywcze mają szerokie zastosowanie zwłaszcza w cukiernictwie. Wykorzystuje się je bowiem do barwienia różnego rodzaju wypieków dzięki czemu są zdecydowanie bardziej atrakcyjne dla klientów. Farby spożywcze wykorzystuje się jednak także do innych celów.
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów barwników przeznaczonych do barwienia żywności. Na sklepowych półkach znaleźć można m.in. farbki żelowe, pudrowe, a także w formie gęstej pasty. Można dodać je do ciast, ciasteczek, kremów oraz innych wyrobów cukierniczych, dzięki czemu można urozmaicić ich wygląd. Z ich pomocą można także wyczarować piękne torty, które z pewnością zachwycą wszystkich gości. Barwniki można także śmiało dodawać do lodów oraz innych potraw przyrządzanych w kuchni, np. naleśników. Z powodzeniem można je także używać do innych celów. Z pomocą takich farb można stworzyć ciekawe mydło z gliceryny oraz olejków zapachowych. Jest to świetny pomysł na oryginalny prezent dla bliskiej nam osoby. Sprawdzą się również przy produkcji zapachowych świec. Dzięki nim nawet zwykła świeczka nabierze niepowtarzalnego charakteru. Barwniki spożywcze stosuje się także niekiedy do nadawanie pożądanego koloru kwiatom. W tym celu wystarczy przeciąć łodygę na pół i każdą z części włożyć do barwnika w innym kolorze. Po około 24 godzinach powinny pojawić się pierwsze efekty w postaci zmiany koloru płatków. Z łatwością można kontrolować uzyskiwany efekt i w razie potrzeby wyjąć je z barwnika, gdy uzyskają odpowiedni kolor.