Jednym z niezwykle pożytecznych elementów wyposażenia w każdej kuchni jest firanka. Pełni ona bowiem dwie istotne funkcje – z jednej strony chroni wnętrze przed nadmiernym nasłonecznieniem, z drugiej zaś wzbogaca walory dekoracyjne wystroju. Ze względu na duże ryzyko zaplamienia i wchłaniania nieprzyjemnych zapachów powinna być koniecznie wykonana z wytrzymałego materiału, który nadaje się do prania w pralce automatycznej. Poza tym zaleca się, aby pasowała do ogólnego stylu aranżacji kuchni.
Od wielu lat dużą popularnością w kategorii firanek kuchennych cieszą się wersje żakardowe, czyli z przędzy, która doskonale przepuszcza naturalne światło oraz powietrze. Efektownie prezentują się zwłaszcza egzemplarze z motywem florystycznym albo geometrycznym, wykończone nabłyszczanymi nitkami. Godne polecenia są ponadto długie firany kolorowe z delikatnie prześwitującej satyny, a także modele w formie pionowych paneli przytwierdzonych do karnisza (z niewielkimi przerwami między poszczególnymi elementami konstrukcyjnymi). Te ostatnie pasują głównie do pomieszczeń urządzonych w stylu nowoczesnym. Jeśli natomiast zależy nam na rozwiązaniu klasycznym, to optymalnym wyborem okaże się z pewnością zazdrostka do kuchni. Jest to nic innego jak mała, wąska firanka przeznaczona do zamocowania w dolnej części okna (na specjalnym pręcie, ewentualnie karniszu teleskopowym). W tym przypadku kluczową zaletą są walory dekoracyjne, bo na skuteczne przyciemnienie wnętrza raczej nie ma co liczyć. Świetną alternatywę stanowi też lambrekin – prostokątny pas tkaniny wycięty od dołu w charakterystyczne zęby i dodatkowo bogato zdobiony. Zazwyczaj zajmuje jedynie górną część okna i sięga maksymalnie do jego połowy.