Jak sprawdzić czy oliwa jest dobrej jakości?

Oliwa przeznaczona do stosowania w kuchni to nic innego jak sok wyciśnięty z owoców rosnących na drzewie oliwnym. Spożywana regularnie, pozytywnie oddziałuje na zdrowie, skutecznie regulując ciśnienie krwi, podnosząc odporność systemu immunologicznego, zapobiegając rozwojowi nowotworów czy opóźniając proces starzenia się skóry. Musi to być jednak produkt najwyższej jakości, o czym świadczy kilka istotnych czynników. Warta polecenia jest zwłaszcza włoska oliwa z pierwszego tłoczenia, dostępna w tym konkretnym sklepie online: https://oliwaimiod.com/.

Zwróćmy uwagę na kolor i zapach

Jeśli zależy nam na zweryfikowaniu oliwy pod względem jakości, to w pierwszej kolejności koniecznie rzućmy okiem na jej barwę. Pożądane są jednolite odcienie od zielonego do żółtego, przy czym na ostateczny kolor ma wpływ przede wszystkim gatunek oliwek, poziom ich dojrzałości, a także metoda tłoczenia. Należy od razu zrezygnować z zakupu produktu charakteryzującego się pomarańczowo-czerwonymi refleksami, ponieważ prawdopodobnie zepsuł się wskutek szkodliwego działania światła. Pamiętajmy o tym, aby zaopatrywać się wyłącznie w oliwę znajdującą się w butelkach z grubego szkła oraz puszkach. Drugi niezwykle istotny parametr to zapach. Powinien on być świeży i przyjemny w odbiorze, a ponadto zawierać nuty owoców, skoszonej trawy, leśnego runa, zielonych pomidorów bądź karczochów. W tym przypadku wszelkie aromaty stęchlizny, fenolu, octu czy starego tłuszczu z miejsca dyskwalifikują daną oliwę. Oprócz tego zwróćmy uwagę na smak, który musi być lekko pikantny i goryczkowy, ale jednocześnie nie nadmiernie cierpki.

1 miesiąc temu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 2 =