Sercem każdego lokalu gastronomicznego jest kuchnia, dlatego należy zadbać o jej odpowiednie wyposażenie. Najważniejszym narzędziem pracy kucharza jest kuchnia gastronomiczna. Na rynku dostępne są zarówno kuchnie gazowe, jak i elektryczne. Większość najlepszych kucharzy preferuje gotowanie na żywym ogniu, dlatego też kupując kuchnie gastronomiczne elektryczne, lepiej wybierać te z palnikiem. Kuchenki indukcyjne lub ceramiczne dobrze sprawdzają się głównie w warunkach domowych.
Istotnym elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego jest okap. Nowoczesne pochłaniają zarówno parę, jak i tłuszcz, dzięki czemu do sali nie przedostają się żadne zapachy powstające podczas gotowania. Jeśli w kuchni jest słaba wentylacja, warto kupić okap, który zapewni również dopływ świeżego powietrza. We wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych świetnie sprawdzają się także bemary, które pozwalają dłużej utrzymywać ciepło przyrządzonych potraw.
Niezbędnym elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego są meble kuchenne. Najlepiej zdecydować się na zakup mebli ze stali nierdzewnej, które są efektowne, trwałe i łatwe w czyszczeniu. Przydatnym urządzeniem jest również zmywarka pozwalająca na mycie i dezynfekcję naczyń oraz sztućców podawanych klientom. W zależności od charakteru lokalu gastronomicznego przydać mogą się również inne sprzęty, takie jak piece konwekcyjne, płyty grillowe, czy też kuchenki mikrofalowe.
Jeżeli w lokalu mają być serwowane desery, warto kupić gofrownice gastronomiczne i naleśnikarki. Większość restauracji korzysta również z frytkownic, które pozwalają na przyrządzanie frytek lub innych potraw wymagających smażenia w głębokim oleju. Duża ilość dostępnych produktów sprawia, że wybór sprzętu powinien być przemyślany i ograniczony do tych najpotrzebniejszych.