Podstawą kuchni orientalnej jest różnorodność aromatów i produktów. Niejednokrotnie sięga się po produkty sojowe, do których można zaliczyć tempeh, tofu, pastę miso, sos sojowy oraz rybny. Często używa się też wołowiny, wieprzowiny, baraniny, drobiu, ryb, owoców morza, warzyw oraz mleka kokosowego. Wśród przypraw nie może zabraknąć papryczek chili, limonki, liści kafiru, anyżu, imbiru, trawy cytrynowej, kolendry i galangalu. Skutecznie wzmacniają one zarówno smak, jak i zapach. Pozwalają również na niezwykłe połączenie pięciu różnych smaków: pikantnego, kwaśnego, słodkiego, słonego oraz kwaśnego.
Większość dań w kuchni azjatyckiej przygotowywana jest w woku, który posiada wiele różnych zastosowań od gotowania na parze, smażenia, duszenia po stir frying, czyli szybkie smażenie. Główną zaletą przyrządzania pokarmów w woku jest utrata małej ilości wartości odżywczych podczas obróbki termicznej. Należy pamiętać, że naczynie bardzo szybko się nagrzewa i wymaga nieprzerwanego mieszania. Najczęściej patelnie tego typu służą do przygotowywania potraw jednogarnkowych. W kuchni orientalnej szczególne miejsce zajmują ryż i makaron, np. ryżowy lub sojowy, do nabycia m.in. w sklepie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-sojowy-longkou-250g/, który stanowi bazę wielu potraw. Nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go bulionem lub dodać podczas smażenia, aby zwiększył swoją objętość. Z tego względu idealnie sprawdzi się jako podstawa szybkiego i smacznego posiłku.