Rodzaje pieczywa – wartości odżywcze i kaloryczność

Rodzaje pieczywa – wartości odżywcze i kaloryczność
zrozumiec-sens
Bez kategorii
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Chleb żytni jest popularnym wyborem wśród konsumentów dbających o zdrowie. Ten bogaty w wartości odżywcze chleb pełnoziarnisty można traktować jako rodzaj chleba „pełnoziarnistego”, ponieważ zawiera on warstwę otrębów, która jest zwykle usuwana podczas mielenia. Chociaż jego skład odżywczy może się nieznacznie różnić w zależności od konkretnej marki i sposobu przygotowania, chleb żytni jest ogólnie rzecz biorąc bogaty w błonnik, fitoskładniki i przeciwutleniacze.

Najważniejsze informacje

Chleb żytni to rodzaj chleba produkowanego z asortymentu ziaren, najczęściej z mąki żytniej. Może zawierać pszenicę i inne ziarna, takie jak jęczmień, orkisz czy gryka. Mąka żytnia zawiera znaczne ilości błonnika i białka. Kromka chleba żytniego zawiera około 110 kalorii i 6g węglowodanów. Chleb żytni jest produkowany z pszenicy durum, która ma więcej błonnika niż większość innych rodzajów chleba. Ponieważ żyto jest bogate w błonnik i ma niską zawartość tłuszczu, chleb żytni ma mniej kalorii na kromkę niż większość innych chlebów pełnoziarnistych. Chleb żytni zawiera najwięcej błonnika w jednej kromce: 3 gramy. Ma też sporą ilość manganu i magnezu, a także witaminy B3, B6 i E. Chleb żytni pełnoziarnisty zawiera również tiaminę i ryboflawinę, które są ważnymi witaminami występującymi w różnych ziarnach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak dopasować drzwi do mieszkania?
Wydawać się może, że wybór drzwi do mieszkania to przysłowiowa pestka. Rzeczywistość weryfikuje jednak to stwierdzenie – wybór odpowiedniego modelu […]
Ostatnie wpisy