Każdy właściciel firmy gastronomicznej rozumie jak ważną rolę w jego przedsięwzięciu odgrywa kucharz. Zatrudnienie fachowca w tej dziedzinie może przynieść niemałe zyski. Umiejętności kulinarne są bowiem bardzo cenione i to na całym świecie. Dlatego też obecność profesjonalisty, który dobrze gotuje, to sprawa bardzo istotna ze względów finansowych. Dobry kucharz powinien nie tylko odznaczać się tworzeniem pysznych dań, lecz także odpowiednim strojem.
Elementem, który szczególnie wyróżnia kucharza, jest jego czapka. Powinna być dobrze dopasowana, gdyż w innym wypadku trudno byłoby mu zachować właściwe zasady higieny. Wówczas włos mógłby znaleźć się na niejednym talerzu i kłopoty gotowe. W niektórych restauracjach czapka sygnalizuje rangę w społeczności kulinarnej. Im jest wyższa, tym zaszczytniejszą pozycję zajmuje kucharz. Innym elementem stroju osób zatrudnionych w gastronomii są fartuchy kucharskie. W sklepach z tego typu materiałami znajdziemy spory ich wybór. Między innymi można natknąć się na fartuch w wersji wodoodpornej. Na niektórych stanowiskach będzie to bardzo przydatna odzież. Każdy kucharz lub jego pomocnik mają spory kontakt z wodą, więc należy i taki wariant fartucha mieć na wyposażeniu.