Święta, specjalne okazje wśród najbliższych nam osób, znajomych wymagają specjalnych sporządzonych potraw, którym powinno towarzyszyć specjalnie dobrane wino. Do kolacji, gdzie będą towarzyszyć nam potrawy rybne, najlepszym wyborem będą wina wytrawne. Natomiast do obiadu warto podać wytrawne wino czerwone, bardziej wyraźne do potraw z wołowiny bądź wieprzowiny natomiast jest łagodniejsze do dań z drobiu i cielęciny. Godnym polecenia są wina Soave, które powstają ze szczepu Gargandega, mogą być jednoszczepowe lub z domieszką innej winorośli. Wino Soave szlachetnieje i łagodnieje wraz z wiekiem. Możemy je podawać w temperaturze pokojowej jak również po schłodzeniu. Dodaje nam smaku przy spożywaniu kolacji bądź obiadu. Warto również kupić na specjalną okazję pół-słodkie wino białe, szczególnie polecane dla kobiet. Jego lekka złota barwa, konsystencja i aromat sprawi, że będziemy czuli się zachwyceni jego smakiem. W ustach wyczuwalna jest delikatna słodycz a następnie długotrwała i przyjemna kwasowość, która utrzymuje się przez jakiś czas. Mocno schłodzone wino półsłodkie sprawdzi się pite samo a także w połączeniu z wędlinami i drobiem. Zalecane jest także do połączeń z delikatnymi deserami. Wino półsłodkie zaskakuje intensywnością smaku oraz niesamowitą lekkością. Spożywanie win ma bardzo wiele zalet oczywiście tylko wtedy, gdy nie spożywamy go zbyt często oraz w ograniczonej ilości. Spożywane okazjonalnie pomaga nam się zrelaksować, umila nam wspólnie spędzone chwile.