Wiodące składniki kuchni orientalnej

Wielu amatorów kuchni orientalnej wciąż nie spróbowało bardzo wielu potraw z tych, które te regiony mają do zaoferowania. Bardzo często powodem tego jest wyjątkowo okrojona znajomość orientu w świadomości europejskiej, a nowe smaki pojawiają się u nas bardzo sporadycznie. Jednak fani tego rodzaju kuchni nie muszą czekać, gdyż na rynku pojawia się wiele sklepów, które umożliwiają skosztowanie bardzo wielu dań i składników wcześniej niedostępnych na naszym rynku. Te najciekawsze postanowiliśmy opisać.

Co każdy entuzjasta powinien znać?

Kuchnia indyjska to przede wszystkim bogactwo przypraw, z których większość prawdopodobnie już znamy, nawet jeśli ich nie kosztowaliśmy. Jednak wciąż możemy znaleźć w niej bardzo wiele nowości. Jedną z nich są na przykład placki z fasoli, które najpierw się smaży, po czym spożywa jako przystawkę lub nabiera się nimi sos i je bez używania sztućców. Wśród przypraw wciąż warto spróbować oryginalnego curry, które występuje w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej. Jest to na pewno jedna z przypraw, z których Indie słyną.

Z innych przypraw indyjskiej kuchni, które warto znać, jest tandoori masala. Jest to tradycyjna mieszanka, którą pierwotnie stosowano do dań pieczonych w tradycyjnym, indyjskim piecu, ale dziś może to być również patelnia lub piekarnik. Tandoori masala zapewni każdemu mięsu o warzywom niepowtarzalny, orientalny smak, którego szukamy. Możemy znaleźć i kupić tę mieszankę na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/maka-tempura-gogi-150g/

9 miesięcy temu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście − trzy =