Z jakich urządzeń korzysta piekarz w trakcie codziennej pracy?

Wchodząc o poranku do pachnącej świeżym pieczywem piekarni, nie myślimy o ogromie pracy, którą musi włożyć piekarz, byśmy my mogli zajadać się chrupiącymi bagietkami, maślanymi rogalikami, leciutkimi bułeczkami oraz pysznymi drożdżówkami. Chcąc zapełnić sklepowe półki doskonałymi produktami, specjaliści z tego zakresu muszą wstać w środku nocy, aczkolwiek ich trud docenia każdy z nas w czasie smakowitego śniadania. Do wypieku dużej ilości takich specjałów nie wystarczy jednak sam piekarnik. Zawodowy piekarz potrzebuje znacznie więcej sprzętów.

Podstawowe wyposażenie piekarni

Urządzenia, które znajdą się w pracowni piekarza, będą się nieco różnić w zależności od jego specjalizacji. Absolutną podstawą są stoły piekarnicze, na których jest wyrabiane ciasto, regały i wózki, umożliwiające prawidłową cyrkulację powietrza potrzebną w czasie pieczenia, jak również stygnięcia oraz wysokiej klasy piec, mieszczący kilkadziesiąt wyrobów na raz. Przydać mogą się także komory pozwalające na ustawienie odpowiedniej temperatury dla wyrastania poszczególnych rodzajów chlebów lub bułek, czy też mikser zwany miesiarką. Taki sprzęt przyspieszy i ułatwi wyrabianie ciężkich, lepkich mas. Ponadto w sklepowej części piekarni warto umieścić lady ekspozycyjne oraz krajalnicę, dzięki której możemy pokroić pachnący, świeży bochenek w kilka sekund. Oczywiście wszystkie urządzenia znajdujące się w takim miejscu muszą być nieskazitelnie czyste. Po pierwsze, tego wymaga obróbka jakichkolwiek produktów spożywczych, a po drugie, zachowanie odpowiedniej higieny przedłuży życie poszczególnych maszyn.

3 miesiące temu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 14 =