Coraz więcej osób decyduje się na ogrzewanie własnego domu ekogroszkiem, czyli drobnymi okruchami węgla kamiennego, ewentualnie brunatnego. Jest to paliwo stałe sprzedawane w poręcznych workach i charakteryzujące się zaskakująco dobrą kalorycznością na poziomie 24-29 MJ/kg. Poza tym swoją popularność zawdzięcza bardzo niskiej emisji szkodliwych substancji do atmosfery (ochrona środowiska). Aby w pełni wykorzystać potencjał omawianego materiału, należy go koniecznie spalać w nowoczesnym kotle.
Ekogroszek zdecydowanie najlepiej jest spalać w dedykowanym kotle wyposażonym w podajnik ślimakowy, dzięki któremu oszczędzamy mnóstwo czasu i energii niezbędnej do załadowania materiału. Rozwiązanie to pozwala utrzymać ciepło przez kilka dni, w związku z czym załadunek odbywa się jedynie raz w tygodniu, a niekiedy rzadziej (optymalny komfort obsługi). Drugie wymagane udogodnienie w konstrukcji to specjalny sterownik przeznaczony do precyzyjnego regulowania pracy całego urządzenia. Do wyboru mamy model dwustanowy bądź w pełni automatyczny. Jeśli chodzi o moc kotła, to musi ona zostać idealnie dostosowana do powierzchni obiektu mieszkalnego i jakości zamontowanej termoizolacji. Przyjmuje się, że do domów starszego typu wystarczy około 100 W mocy (na każdy poszczególny metr kwadratowy), natomiast do domu pasywnego albo ekologicznego jedynie 60 W. Poza tym przy wyborze pieca do spalania ekogroszku zwróćmy uwagę na obecność palnika retortowego, funkcji regulacji temperatury w przedziale 50-100 stopni Celsjusza oraz dodatkowego wyposażenia ułatwiającego eksploatację systemu (szczotka, szuflada na popiół, wentylator itp.).