Napowietrzanie jest jednym ze sposobów jej uzdatniania. Wykorzystuje się ją zarówno w dużych zakładach przemysłowych, jak i w gospodarstwach domowych. Metoda ta polega na wtłoczeniu do wody powietrza co sprawia, że usuwane są z niej pierwiastki, które najczęściej odpowiadają za jej zły stan.
Napowietrzanie wody odbywa się przy pomocy urządzeń zwanych aeratorami. Są one wyposażone w mieszacz wodno-powietrzny. To właśnie dzięki niemu do wody możliwe jest wtłoczenie odpowiedniej ilości powietrza.
Do napowietrzania wody zwłaszcza w warunkach domowych stosuje się specjalne dmuchawy napowietrzające. Niekiedy w tym procesie stosuje się ozon. W obu przypadkach jednak efektem takiego zabiegu jest to, że woda wzbogacona w tlen jest znacznie lepszej jakości i wspierane są procesy jej uzdatniania oraz redukcji substancji w niej obecnych. Proces ten stosowany jest przede wszystkim wtedy, gdy w wodzie wykryto nadmierne ilości siarkowodoru, metanu, dwutlenku węgla oraz szeregu innych substancji, które mają negatywny wpływ na jej jakość, a także walory zapachowe i smakowe.
Napowietrzanie wykorzystuje się także do tego, aby zminimalizować zawartość żelaza i manganu. Proces ten wspomaga także skutecznie hydrolizę oraz utlenianie, co sprawia, że znacząco obniża się ryzyko tego, że w wodzie powstanie środowisko sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych. Napowietrzanie znacząco poprawia więc jakość i stan wody na wielu płaszczyznach i jest metodą, którą warto stosować.