Warunki produkcji, przewozu i przechowywania produktów spożywczych regulowane są wieloma przepisami. Te szczególnie restrykcyjne dotyczą transportu mięsa. Odpowiednie zabezpieczenie i szybkie przewiezienie w miejsce docelowe to trudne logistycznie przedsięwzięcie, dzięki któremu do naszych domów trafiać mogą świeże produkty mięsne. W czym powinny być one transportowane, aby jak najdłużej zachowały swoja zdatność do spożycia?
Na stronie producenta opakowań do żywności https://degafol.pl/ przeczytać możemy o tym, jak restrykcyjne normy bezpieczeństwa spełniać powinny pojemniki mające kontakt z mięsem i innymi produktami spożywczymi. Wykonywane są one z najwyższą starannością i przechodzą wszelkie potrzebne do uzyskania atestów badania. Mięso przewożone jest zazwyczaj w jednym z kilku dopuszczonych do użytku modeli skrzynek. Są one wytrzymałe, a także dostatecznie lekkie i łatwe do przenoszenia. Ważna jest także ich łatwość do utrzymania w czystości. Zapewniają dobrą wentylację przechowywanego w nich mięsa. Te wielokrotnego użytku pojemniki wypełniane są specjalistyczną folią dopuszczoną do kontaktu z żywnością i podobnie jak same skrzynki, mającą wszelkie atesty krajowe oraz unijne.