Na ulicach wielu polskich miast można zobaczyć tzw. foodtrucki, czyli furgonetki przeznaczone do sprzedaży jedzenia typu street food (hot dogów, hamburgerów, dań z grilla, kebabów itp.). Taki pojazd musi być zawsze wyposażony w odpowiednie urządzenia pozwalające na przygotowywanie potraw i przechowywanie składników. Jednym z niezbędnych elementów jest rożen elektryczny, który służy do zamontowania na grillu, umożliwiając tym samym pieczenie różnego rodzaju mięs, ryb i warzyw. Takie urządzenie można znaleźć m.in. na https://koler.pl/produkt/rozen-elektryczny/.
Podstawowym sprzętem koniecznym do zamontowania w foodtrucku są zmywaki oraz umywalki wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ zapewniają wysoki poziom higieny i bezpieczeństwa. W pojeździe nie obejdzie się również bez okapu, osłony termicznej i paneli z żarówkami energooszczędnymi, a także urządzeń chłodniczych, czyli wystarczająco pojemnej lodówki, zamrażarki i witryny. Ze względu na to, że wszystkie posiłki są tutaj przygotowywane na miejscu, niezbędnymi elementami wyposażenia są też: kuchenka gazowa, frytownica gastronomiczna, opiekacz (m.in. do zapiekanek), mikser lub mieszarka, grill gazowy (albo przynajmniej kontaktowy), płyta żeliwna do grilla, wałkownica do ciasta, wyciskarka do owoców, piec do pizzy i jednorazowe naczynia dla klientów. Oczywiście dobór konkretnych urządzeń zależy w dużej mierze od rodzaju przyrządzanych potraw. Oprócz wymienionych elementów, w każdym foodtrucku warto posiadać odrębny system zasilania, dostosowany do zapotrzebowania wszystkich sprzętów (w razie braku dostępu do źródła prądu). Najlepiej w tej roli sprawdzi się średniej wielkości agregat prądotwórczy.