Podobnie jak w przypadku żywności ekologicznej, również kawa organiczna (oznaczona napisem BIO) obowiązkowo musi posiadać właściwy certyfikat. Klienci rozpoznają ją dzięki kolorowemu nadrukowi na opakowaniu, ale to znacznie więcej. Proces ubiegania się o znak jest skomplikowany i wymaga spełnienia określonych procedur. W związku z tym oceniane są między innymi – sposób przechowywania i obróbki ziaren czy warunki upraw i zbiorów. Znaczenie mają również tereny upraw, jakość gruntów, co przekłada się na jakość oraz smak kawy, co doceniają wszyscy jej smakosze. Warto zaznaczyć, że znaczna część upraw (ok. 60%) obejmuje obszar Ameryki Łacińskiej, gdzie warunki pracy są często bardzo trudne.
Kawa BIO jest całkowicie naturalna, czyli jej ziarna dojrzewają w naturalnym rytmie, a grunty cechują się wysoką jakością. Nieużywanie nawozów chemicznych, herbicydów oraz pozostałych, sztucznych środków ochrony roślin, a także ręczne zbiory i nieprzerwany proces dojrzewania ziaren powodują, że kawa BIO wyróżnia się unikalnym smakiem i aromatem. Kawy tego typu można znaleźć chociażby pod adresem https://biozfarmy.pl/pol_m_Kawy-368.html. Co równie istotne, certyfikat potwierdza, że kawa została wyprodukowana bez wyzyskiwania ludzi, jak i środowiska naturalnego.