Rodzaje oliwek, które warto stosować na co dzień w kuchni

Oliwki to produkt roślinny, który ma szerokie zastosowanie w kuchni, głównie w śródziemnomorskiej. Stanowi smaczny dodatek do przystawek, sałatek oraz do dań mięsnych i warzywnych. Z oliwek wytwarza się tłuszcz roślinny, który dodaje się do sałatek, do marynat, sosów i dipów. Oliwki dostępne są w różnej formie, która wpływa na ich smak oraz zastosowanie. Chociażby zielone lub czarne bez pestek są wytrawną przekąską, dlatego często podaje się je z serami oraz z wędlinami.

Jak wybierać oliwki do potraw?

Sposób oraz okres zbioru może wpływać na zastosowanie i smak oliwki sklep z takim asortymentem jest miejscem, gdzie dostępne są oliwki czarne, zielone oraz fioletowe. Produkty mogą być suszone, marynowane z pestkami lub bez pestek. Oliwki w zalewie doskonale sprawdzą się jako dodatek do potraw z makaronem, do sałatek, ale śmiało, można podać je jako przystawka. Suszone oliwki charakteryzują się wytrawnym smakiem, są doceniane przez amatorów serów i wędlin. Jako oddzielna przystawka można podać oliwki z pestkami. Produkty dostępne są w słoikach o różnym rozmiarze, ale też w opakowaniach foliowych. Ciekawym pomysłem są też faszerowane oliwki, np. warzywami lub orzechami. To sposób na elegancką przekąskę na przyjęciu.

3 miesiące temu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 + osiemnaście =