Chleb żytni jest popularnym wyborem wśród konsumentów dbających o zdrowie. Ten bogaty w wartości odżywcze chleb pełnoziarnisty można traktować jako rodzaj chleba „pełnoziarnistego”, ponieważ zawiera on warstwę otrębów, która jest zwykle usuwana podczas mielenia. Chociaż jego skład odżywczy może się nieznacznie różnić w zależności od konkretnej marki i sposobu przygotowania, chleb żytni jest ogólnie rzecz biorąc bogaty w błonnik, fitoskładniki i przeciwutleniacze.
Chleb żytni to rodzaj chleba produkowanego z asortymentu ziaren, najczęściej z mąki żytniej. Może zawierać pszenicę i inne ziarna, takie jak jęczmień, orkisz czy gryka. Mąka żytnia zawiera znaczne ilości błonnika i białka. Kromka chleba żytniego zawiera około 110 kalorii i 6g węglowodanów. Chleb żytni jest produkowany z pszenicy durum, która ma więcej błonnika niż większość innych rodzajów chleba. Ponieważ żyto jest bogate w błonnik i ma niską zawartość tłuszczu, chleb żytni ma mniej kalorii na kromkę niż większość innych chlebów pełnoziarnistych. Chleb żytni zawiera najwięcej błonnika w jednej kromce: 3 gramy. Ma też sporą ilość manganu i magnezu, a także witaminy B3, B6 i E. Chleb żytni pełnoziarnisty zawiera również tiaminę i ryboflawinę, które są ważnymi witaminami występującymi w różnych ziarnach.