Czego nie wiemy o oleju rzepakowym?

Olej rzepakowy to często stosowany produkt w polskiej kuchni. Niestety, chociaż cieszy się ogromną popularnością, niewielu z nas zna jego cenne właściwości. Rzepak, z którego powstaje, zachwyca żółtym kolorem kwiatów. Nasiona, z których tłoczony jest olej, mają czarne zabarwienie.

Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Tłuszcze roślinne zawierają niezwykle ważne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Warunkują prawidłową pracę serca, układu krwionośnego oraz nerek. Również nasza skóra zawdzięcza im dobra kondycję. Olej rzepakowy jest nie tylko ich nieocenionym źródłem,  proporcja między omega-6 i omega-3 jest idealnie dopasowana do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. 

Na ciepło lub na zimno

Na rynku dostępny jest olej rzepakowy tłoczony na zimno i na ciepło. W drugim przypadku dodatkowo jest poddawany procesowi oczyszczania. Warto zwrócić uwagę na etykietę i odpowiednio stosować dany produkt. Tłoczone na zimno idealnie sprawdzą się w sałatkach, pastach do kanapek oraz sosach. Tłoczone na ciepło nadają się do smażenia, gotowania oraz pieczenia. 

Naturalne i ekologiczne produkty

Warto wybierać oleje sprawdzone i produkowane w zgodzie z naturą. Wiele polskich firm oferuje swoim klientom właśnie takie produkty. Tworzone z pasją i zaangażowaniem dostarczą wielu cennych składników. Pełne smaku i aromatu produkty oferowane na  stronach internetowych takich, jak https://olejarnia-gaja.pl/ zachwycają i przyciągają rzesze klientów, dla których jakość jedzenia ma ogromne znaczenia.

 

4 miesiące temu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 1 =