Jaki sprzęt powinna posiadać dobra pizzeria?

Aby zrobić dobrą pizzę, potrzebujesz czegoś więcej niż tylko odpowiedniego przepisu. Potrzebny jest odpowiednie wyposażenie pizzerii. Najlepsze pizzerie na świecie mają dobrze wysezonowane drewniane deski i specjalne piece, które wypiekają ich placki do perfekcji.

Oto kilka rzeczy, które powinieneś mieć w swojej kuchni, jeśli chcesz robić świetną pizzę:

Piec opalany drewnem

Jest to najlepszy sposób na gotowanie pizzy, ponieważ nadaje skórce dymny smak i gotuje ją szybko i równomiernie. Jeśli nie masz pieca opalanego drewnem, możesz użyć piekarnika gazowego i gotować ciasto na kamieniu do pizzy lub w żeliwnej patelni w domu.

Łopatka do pizzy

Jeśli robisz ciasto samodzielnie lub kupujesz je w lokalnej pizzerii, będziesz potrzebował czegoś do zsunięcia go na ruszt piekarnika lub do piekarnika elektrycznego. Łopatka jest wykonana z twardego drewna i ma szeroki drewniany uchwyt, który ułatwia manewrowanie podczas ładowania ciasta z dodatkami, ale ma również otwory w swojej powierzchni, aby para mogła uciec podczas gotowania. Możesz również użyć odwróconej blachy do ciastek jako alternatywy, jeśli nie chcesz kupować dodatkowego sprzętu; upewnij się tylko, że zmieści się ona do środka.

Wałki do ciasta

Kołki do wałkowania są w wielu kształtach i rozmiarach, od małych napędzanych ręcznie do ogromnych komercyjnych jednostek z uchwytami na każdym końcu, które wymagają dwóch osób do prawidłowej obsługi. Większość pizzerii używa modelu elektrycznego, który ma rynnę podobną do staromodnej wyżymaczki do ubrań, która podaje ciasto przez maszynę na jednym końcu, a na drugim końcu pocięte na długie paski, gotowe do ręcznego rozciągnięcia na stole lub blacie na pojedyncze kawałki ciasta do pizzy.

 

3 miesiące temu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + jedenaście =