Jakie produkty stosować podczas antybiotykoterapii?

Choć antybiotykoterapia nie jest stosowana już tak często, jak kiedyś, nadal zdarzają się przypadki, w których nie ma innej metody leczenia. Pamiętajmy, że wszelkie infekcje bakteryjne takie jak np. angina, czy też zapalenie zatok wymagają podania odpowiedniego leku przyspieszającego zwalczanie niewidzialnego przeciwnika, z którym nasz organizm sobie nie radzi. Niestety stosowanie takich medykamentów nie jest obojętne dla naszego ciała. Wyniszczające działanie tabletek wpływających na struktury komórkowe lub procesy metaboliczne mikroorganizmów dotyka nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również florę naszych jelit. Efektem tego jest znaczący spadek odporności tuż po skończeniu antybiotykoterapii.

Jak uniknąć efektów ubocznych

Jeśli nie mamy wyjścia i musimy zażywać antybiotyki, powinniśmy równolegle wspomagać nasz organizm w walce o odporność. Do wyboru mamy naturalne produkty spożywcze jak jogurt, kefir, czy też kapusta kiszona, albo środki farmakologiczne. Np. na tej stronie internetowej https://bio-kult.pl/ znajdziemy doskonałe preparaty zawierające opatentowane szczepy bakterii, które podniosą odporność całej naszej rodziny. W zależności od wieku oraz konkretnego zapotrzebowania możemy wybierać spośród środków przeznaczonych dla dzieci, kobiet borykających się z infekcjami intymnymi, albo dorosłych mających nawracające problemy jelitowe. Regularne wzbogacanie diety tego typu probiotykami zapewni nam witalność i zdrowie nawet w czasie wzmożonej ilości zachorowań jesienią lub zimą.

7 miesięcy temu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery + 3 =