Olej dyniowy – zastosowanie, dawkowanie, przechowywanie

Olej z pestek dyni to produkt o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym. Posiada charakterystyczną ciemną barwę oraz unikalny orzechowy smak. Ta oliwa to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Te substancje korzystnie wpływają na procesy starzenia się organizmu, poprzez spowolnienie ich.

Jak olej dyniowy wpływa na organizm?

Substancje zawarte w tym produkcie wspierają pracę układu moczowego i spowalniają rozrost prostaty. Oliwa zwalcza również pasożyty, poprzez atakowanie ich układu nerwowego. Można zatem stosować go zarówno w profilaktyce, jak i w przypadku zakażenia glistą ludzką lub tasiemcem. Olej dyniowy tłoczony na zimno zawiera również witaminy B i E, czyli silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki – jedną z przyczyn starzenia. Produkt można stosować na skórę, włosy, paznokcie, aby odżywić i wzmocnić ich strukturę. Oliwę z pestek dyni można spożywać również w celu wsparcia procesów pamięciowych i koncentracji.

Tłoczony na zimno produkt musi być przechowywany w odpowiednich warunkach, aby nie stracić swoich właściwości i walorów smakowych. Najlepiej trzymać go w ciemnej buteleczce, w suchym i chłodnym miejscu – najlepiej zacienionym. W odpowiednich warunkach olej może być przechowywany do trzech miesięcy. Produkt należy spożywać z umiarem, gdyż dostarcza on organizmowi dużą ilość energii. Jedna łyżka dziennie dla osób dorosłych w zupełności wystarczy. Dyniowy olej wspomaga odporność i zdrowie, a także koncentrację. Warto włączyć go do codziennej diety, by wspomóc układ moczowy. Produkt można dodawać do wielu dań, dzięki czemu jest łatwo przyswajalny.

1 tydzień temu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa + 16 =